Nieuwe data! Workshop 14 oktober en 22 oktober 2016


 

Je vindt het leuk om mensen te fotograferen en wilt meer doen met flitslicht? Strobistfotografie is dé manier om met kleine reportageflitsers tot een optimaal uitgelichte portretfoto te komen. Je hebt altijd je eigen licht mee én onder controle. Minimale middelen, maximaal resultaat!


 

Aantal deelnemers: Kleine groep, maximaal 5 personen. Dit heeft als voordeel dat ik iedereen optimaal kan begeleiden.


 

Vereisten: Deelnemers dienen bekend te zijn met de bediening van hun camera en enigzins een basiskennis te hebben van de fotografie.
 Je hoeft echt geen expert te zijn, maar wel een beetje weten wat een diafragma/sluitertijd doet.


En dus logischerwijs: camera mee! (flitsers mag maar hoeft niet persé, die heb ik zelf genoeg)


 


 

Inhoud: De cursus duurt 1 dag. We starten om 10.00 uur. Eerst doen we een kennismakingsrondje en ik zal aan de hand van wat fotowerk uitleggen hoe deze gemaakt zijn. Zo krijg je al een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat we verder die dag in praktijk zullen gaan brengen.
Tijdens dit praktische gedeelte (op locatie!) gaan we samen met een model stap voor stap te werk. Eerst leren we omgaan met het draadloos-flitsen off-camera en het gebruik van een triggersysteem. Hiermee stuur je de flitsers dus draadloos aan. Daarna gaan we fotograferen met behulp van 1 flitser, ik zal ook verschillende lichtvormers demonstreren, zodat aan de hand van de foto’s duidelijk gemaakt wordt wat het effect van elke vormer is en wanneer je dit zou kunnen inzetten. Hierna gaan we meerdere flitsers inzetten om tot een nog beter uitgelicht beeld te komen.
Naast alle informatie over flitslicht geef ik ook tips over portretfotografie, objectief-/materiaalgebruik, gebruik van achtergronden en verschillende creatieve oplossingen binnen de locatiefotografie in het algemeen. Eigenlijk over alles wat maar voorbij komt bij het maken van portretten. De bedoeling is dat ook de deelnemers zelf het model gaan uitlichten en fotograferen.
Na het fotograferen zal ik ook nog kort laten zien hoe ik de foto’s nabewerk.


 

Einde; rond 16 uur…hopen we.


 

Dit alles in een informele sfeer, een soort van ‘dagje meekijken’ met mij én vooral zelf ook fotograferen. En alles mag worden gevraagd….over (flits)fotografie! ☺


 

Doel: Ik vind het vooral belangrijk dat de deelnemers echt gaan snappen wat deze flitstechniek inhoudt, je maakt natuurlijk ook zelf foto’s van het model tijdens de workshop, maar de uiteindelijke bedoeling is niet om alleen maar mooie, goed uitgelichte foto’s mee naar huis te nemen. De bedoeling is dat je echt begrijpt wat je doet en elke lichtsituatie kunt beheersen. Zodoende raak je enthousiast én gemotiveerd zodat je deze techniek ook zelf in de toekomst kunt gaan uitvoeren!
Na de workshop ontvang je van mij ook nog een PDF-je met daarin de samenvatting met wat je die dag hebt geleerd.


 

Locatie: Keizer Karelplein 5, 6511 ND Nijmegen


 

Kosten: €130,- p.p exl.btw, maar inclusief lunch en natuurlijk…koffie!


(Kosten dienen vooraf te worden voldaan)


 

Aanmelden: info@dennisvloedmans.nl


 

Datum: 14 oktober en 22 oktober (1 workshop duurt maar 1 dag)

Workshop One on One

IMG_8515

 

Nu mogelijk! De workshop Kunst en Flitwerk 1 op 1. Dus de hele dag de tijd voor jezelf en al je vragen en problemen over fotografie en flitswerk.

 


 

Je vindt het leuk om mensen te fotograferen en wilt meer doen met flitslicht? Strobistfotografie is dé manier om met kleine reportageflitsers tot een optimaal uitgelichte portretfoto te komen. Je hebt altijd je eigen licht mee én onder controle. Minimale middelen, maximaal resultaat!

Vereisten: Handig is als je wel een beetje bekend met de bediening van je camera en enigzins een basiskennis te hebt van de fotografie.
 Je hoeft echt geen expert te zijn, maar wel een beetje weten wat een diafragma/sluitertijd doet.

En dus logischerwijs: camera mee! (flitsers mag maar hoeft niet persé, die heb ik zelf genoeg)


 

 

Inhoud: De cursus duurt 1 dag. We starten om 10.00 uur. Eerst zal ik aan de hand van wat fotowerk uitleggen hoe deze gemaakt zijn. Zo krijg je al een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat we verder die dag in praktijk zullen gaan brengen.
Tijdens dit praktische gedeelte (op locatie!) gaan we samen met een model stap voor stap te werk. Eerst leer je omgaan met het draadloos-flitsen off-camera en het gebruik van een triggersysteem. Hiermee stuur je de flitsers dus draadloos aan. Daarna gaan we fotograferen met behulp van 1 flitser, ik zal ook verschillende lichtvormers demonstreren, zodat aan de hand van de foto’s duidelijk gemaakt wordt wat het effect van elke vormer is en wanneer je dit zou kunnen inzetten. Hierna gaan we meerdere flitsers inzetten om tot een nog beter uitgelicht beeld te komen.
Naast alle informatie over flitslicht geef ik ook tips over portretfotografie, objectief-/materiaalgebruik, gebruik van achtergronden en verschillende creatieve oplossingen binnen de locatiefotografie in het algemeen. Eigenlijk over alles wat maar voorbij komt bij het maken van portretten. De bedoeling is dat je vooral zelf het model gaan uitlichten en fotograferen.
Na het fotograferen zal ik ook nog kort laten zien hoe ik de foto’s nabewerk.


 

Einde; rond 16 uur…hopen we.


 

Dit alles in een informele sfeer, een soort van ‘dagje meekijken’ met mij én vooral zelf ook fotograferen. En alles mag worden gevraagd….over (flits)fotografie! ☺


 

Doel: Ik vind het vooral belangrijk dat je echt gaan snappen wat deze flitstechniek inhoudt, je maakt natuurlijk ook zelf foto’s van het model tijdens de workshop, maar de uiteindelijke bedoeling is niet om alleen maar mooie, goed uitgelichte foto’s mee naar huis te nemen. De bedoeling is dat je echt begrijpt wat je doet en elke lichtsituatie kunt beheersen. Zodoende raak je enthousiast én gemotiveerd zodat je deze techniek ook zelf in de toekomst kunt gaan uitvoeren!
Na de workshop ontvang je van mij ook nog een PDF-je met daarin de samenvatting met wat je die dag hebt geleerd.


 

Locatie: Keizer Karelplein 5, 6511 ND Nijmegen


 

Kosten: €400,- exl.btw, maar inclusief lunch en natuurlijk…koffie!


(Kosten dienen vooraf te worden voldaan)


 

Aanmelden: info@dennisvloedmans.nl

 

 

The Distinguished Calendar!

Na de motorrit “The Distinguished Gentleman’s Ride” in Nijmegen kwam ik op het idee een verjaardagskalender te schieten ten behoeve van het goede doel.
Dit evenement vind overal ter wereld plaats en de opbrengst daarvan gaat naar de strijd tegen prostaatkanker. Motorrijders gaan dan deftig gekleed, rijden (veelal op caféracers) een korte motortocht en verzamelen door middel van sponsoring geld in voor het goede doel. Ik heb voor het 2e achtereenvolgende jaar daar belangeloos aan meegeholpen door wat fotografie voor de organisatie te verzorgen.

De kalender die ik wilde gaan maken zou portretten van de Nijmeegse deelnemers moeten bevatten. Ik wilde ze fotograferen in hun schuurtje werkend aan hun stalen ros, poserend op straat, al rijdend door Nijmegen of soms op een ludieke wijze portretteren. Op welke manier dan ook; mooie en sterke portretfoto’s moesten het gaan worden.
En zo geschiedde. In november ben ik begonnen met de eerste rijders te fotograferen.En vorige week hebben we het laatste portret gemaakt en konden we de kalender in elkaar gaan zetten. Vormgever Bram Govers is ermee aan de slag gegaan en met trots kunnen we nu onze “Distinguished Calendar” presenteren! En ik ben er trots op. Trots op de foto’s waarin ik me lekker heb kunnen uitleven, maar ook trots op alle rijders en betrokkenen die met hun hulp, hun meedenken en sponsoring (o.a Termaat Motoren, Hamburgerrestaurant Wally en Postmasters) dit project tot stand hebben weten te brengen.
De opbrengst van de verkoop van de kalender (die word gedrukt in beperkte oplage) gaat naar Serious Request 2015. Zij gaan zich ook dit jaar in het glazen huis in Heerlen inzetten om geld te verzamelen voor een goed doel van het Rode Kruis. Nederland zal weer massaal gaan doneren. Dit keer voor kinderen in oorlogs- en conflictgebieden. En door deze kalender te bestellen voor €20 vang je 2 vliegen in 1 klap: een verjaardagskalender met mooie portretten én je doneert aan Serious Request!

Opgeven kan door hier in een reactie een kalender te reserveren of een mail te sturen naar
info@dennisvloedmans.nl
.
Ook via onze Facebookpagina zijn ze te reserveren.

EXTRA 1

1 COVER-distinguished calander

7 MEI-distinguished calander

Resultaten Workshop 11 juli 2015

Vandaag weer een hele plezierige workshop ‘Kunst & Flitswerk’ mogen verzorgen! Hier de resultaten…
(26 september staat er weer 1 gepland!)

WS11JULIblg03

WS11JULIblg04

WS11JULIblg01

WS11JULIblg02

Promo!

Hierbij een promotiefilmpje over Dennis Vloedmans fotografie.

Enjoy!

Promo Dennis Vloedmans fotografie from Dennis Vloedmans on Vimeo.

Elzendaal College Boxmeer

In navolging van het Elzendaal College in Gennep wilde het gelijknamige Colleg in Boxmeer ook dat ik daar wat kwam fotograferen ten behoeve van wat promotiemateriaal. Samen met Iris als assistente heb ik daar gisteren deze beelden geschoten!

BLG ELZEnDaaLBXM0-2
BLG ELZEnDaaLBXM1-2

BLG ELZEnDaaLBXM2-2

BLG ELZEnDaaLBXM3-2

Fujinon 23mm f1.4

Deze week heb ik mezelf voorzien in wat nieuw glaswerk. De 23mm f1.4 van Fujinon. Deze gaat worden ingezet op de Fuji X-T1 en de Fuji X-E1. Door de cropsensor zal deze brandpuntsafstand in werkelijkheid neerkomen op een 35mm objectief. En de versie van Sigma f1.4 gebruik ik veel voor portretwerk op mijn andere camera, de Canon 6D. 35mm is een heel prettig bereik als je een portret moet schieten waar toch ook nog wat van de omgeving te zien is zonder dat het een hele extreme ‘groothoek’-look krijgt.

Tijdens een fotosessie met een familie onder de Waalbrug kon ik het nieuwe glas meteen even goed testen. En dat pakte goed uit; wát een fijn objectief!

Deze 23mm heb ik opgehaald van Foto Verweij in het centrum van Nijmegen. Zij hebben inmiddels een heel uitgebreid segment op het gebied van systeemcamera’s. Goede service van mensen met een passie voor fotografie! …en daardoor kom ik er graag ;-)

23mmBLG1-2

23mmBLG2-2

23mmBLG3-2

23mmBLG4-2

23mmBLG5-2

Colendis

Voor het bedrijf Colendis mocht ik de fotografie verzorgen voor hun nieuwe website. Samen met vormgever Gertjan van G-grafica hebben we een soort panoramische portretten bedacht die over de site komen rollen. Het bedrijf bestaat uit 2 personen die we afwisselend op verschillende locaties, die weer verband houden met de werkzaamheden van Colendis, hebben geportretteerd.

ColeNdisblg4-2

ColeNdisblg1-2

ColeNdisblg2-2

Waalstrand-fun!

Beetje zon, het nijmeegse Waalstrandje, camera-apparatuur en flitslicht mee. Alle ingrediënten voor een leuke shoot op locatie. Tim kreeg namelijk deze familiesessie kado voor zijn verjaardag!

(…de hele serie is te zien onder het ‘meer’-knopje!)

BloGTimCarine20-2

BloGTimCarine8-2

BloGTimCarine7-2

BloGTimCarine18-2

BloGTimCarine14-2

Een hoop Heiza in een kas…

Met de jonge band Heiza heb ik onlangs een bandshoot gedaan. Als locatie kozen we voor een voormalig kassencomplex (stel je voor: post-apocalyptische-intratuin) in Lent bij Nijmegen. De band wilde namelijk graag een wat duistere look in de beelden terugzien. In de vervallen kassen daar bleken tal van mogelijkheden te liggen om de juiste sfeer (samen met een beetje flitslicht natuurlijk) te creëren. Zelfs een verstopt zwembad in de kas diende als setting.
In de meest onmogelijke posities heb ik deze muzikanten gefotografeerd. De beelden die we bij het zwembad hebben geschoten zijn tot stand gekomen door te fotograferen door een gat in een geblindeerde glaswand. Ik kon daar pas bij komen door over stellingen te klimmen die volgroeid waren met stekelig onkruid. Assistente Iris​ stuurde het flitslicht door een ander gat in de richting van de band.

…enige nadeel was dat terwijl het buiten gewoon lekker 22 graden haalde, het in de kas 37 graden was!

Technische info: veelal met 1 grote flits gewerkt (Foxflash 680 HS) en geschoten met een Canon 6D.

HEIZAblg5-3

HEIZAblg1-3

HEIZAblg4-3

HEIZAblg9-3

Charrel en Chantal!

Variété! De Charrel en Chantal Show…chic, charme en chansons mét een flinke knipoog!

Bij restaurant Beau in Nijmegen mocht ik een hele vrolijke shoot doen met dit theatrale duo.
Ze zingen en acteren. Marc en Suzanne zijn in de huid van hun over-de-top-alter-ego’s ‘Charrel en Chantal’ te boeken voor feestjes en natuurlijk…partijtjes!
Het werd een superleuke sessie, boordevol humor, veel pluche en plastieke glimlachen!
Omdat ze beiden ook nog eens héle goede vormgevers zijn werden deze beelden dan ook snel omgetoverd tot promotiemateriaal…

technische info: Fuji X-T1, Canon flitslicht en Foxflash (met rode gel), Cactus V6 triggers, 35mm f1.4 en 56mm f1.2 van Fujinon.

CHANTALENCHARRELBLOG1-2

CHANTALENCHARRELBLOG5-2

CHBLOGPOSTER2-1

CHANTALENCHARRELBLOG2-2

CHANTALENCHARRELBLOG4-2

BitterBallenBorrel

Donderdag 9 april was de BitterBallenBorrel in het Mercure hotel in Nijmegen. Een netwerkborrel…het schijnt erbij te horen: netwerken.
Maar helemaal mijn ding is het niet. En dus dacht ik: “als ik dan toch wil gaan netwerken, dan maar meteen goed en op een manier die íkzelf ook leuk vind!” En dus nam ik een tas visitekaartjes mee, flyers, m’n camera én natuurlijk wat (flits)licht.
De mede-netwerkers wilden wel poseren. Zo konden ze me dus ‘live’ aan het werk zien én hielden ze er ook nog een leuk portret aan over!
(…en ik vast nóg meer klandizie!)

Technische info: De portretten in deze selectie zijn gemaakt binnen 5 min, ik moest natuurlijk zoveel mogelijk mensen zien te portretteren. Dus iemand aanspreken, plekje zoeken, lichtopstellen/licht instellen, camera instellen…portret! Alles is geschoten met de Fuji X-T1, meestal 2 flitsers vanaf statief en aangestuurd met een Cactus V6.

BBborreLblg2-2
BBborreLblg1-2

BBborreLblg3-2

BBborreLblg4-2

Creatief met…?

Een vrije dag is soms weleens handig om wat te freewheelen en wat te testen…

Na een filmpje op Youtube gezien te hebben over allemaal huis-tuin-en-keuken tips om je foto’s wat creatiever te maken wilde ik ook eens aan de slag. Stiften, folie, mandarijnen-netjes…alles wat ik maar kon bedenken om het beeld net dat beetje extra (kleur) te geven!
En ik had nog wel een oude camera liggen die als testobject kon dienen, een kralengordijn erachter en wat flitslicht (met gels) op de juiste manier plaatsen. Als laatste een filtertje voor de lens, en dit was het resultaat…

TestjeSblg2-2

TestjeSblg3-2

TestjeSblg6-2

TestjeSblg5-2

Roosevelt

Een nieuwe coverband uit Doesburg. En in dat wonderschone plaatsje in Gelderland wilden deze groep muzikanten maar al te graag dat we daar dan ook hun bandfoto’s gingen maken. En zo geschiedde…

Vooral wat gebruikt gemaakt van flitslicht en wat kleuren…soms over de flits en soms voor de lens. Geschoten met Fuji!

RooSeVELTblg2-2RooSeVELTblg1-2

RooSeVELTblg3-2

RooSeVELTblg5-2

Resultaten workshop 27 febr

Gisteren mocht ik weer een (gelukkig weer uitverkochte) workshop ‘Kunst & Flitswerk’ geven. In de Vasim in Nijmegen hebben we, met de geleerde lessen van het ochtendgedeelte van de workshop, gefotografeerd met flitslicht. Model Linde doorstond heldhaftig alle ontberingen: kou, rook en flauwe grappen…

Goede club cursisten had ik gisteren om mee te werken en dat leidde dus ook tot mooie beelden én leuke, positieve reacties op de workshop!

L’Asset

Originele artiestennaam. Eigenlijk heet ze Tessa L(amers) maar als je dat omkeert; L’Asset.

Ze heeft promotiemateriaal nodig voor haar debutalbum (samen met haar bandleden) en wilde dat ik daarin de fotografie zou gaan verzorgen. Een moodboard kwam via de mail mijn kant op om me op deze manier visueel duidelijk te maken waar ze naar toe wilde qua stijl en look. “…kleurrijk, modern maar wel mysterieus” schreef ze er nog bij.
Leuk! Maar ook een flinke uitdaging…

Als locatie kozen we de Cinerama Bioscoop in Rotterdam. En dat bleek een uitstekende locatie te zijn om haar moodboard om te zetten in goede foto’s. De TL-lampen die daar ter decoratie tegen de wand van de bioscoopzaal bevestigd zijn kon ik goed gebruiken tijdens de sessie.
Eerder heb ik eens wat testshoots gedaan om wat met kleuren te spelen, vooral met paars en turqoise. Die kleuren samen creëren een sfeer die erg in de buurt kwam met wat Tessa voor ogen had.
Dus met meerdere flitsers die rond de band opgesteld stonden met die kleurfilters erover kwam ik in de juiste richting. Het hoofdlicht kwam meestal vanuit een beautydish.
En ik ben lekker eens héél extreem gegaan; beweging(onscherpte), extra hard een veel licht gebruiken. Het mocht ook allemaal. Fijn werken als je opdrachtgever daar ook heel enthousiast van wordt!

Technische info: geschoten met Fuji X-T1, veel flitsers (meestal 3) draadloos aangestuurd via de Cactus V6’jes en voorzien van kleurengels, hoofdlicht is door een beautydishje.

(haar moodboard)

Sisters!

2 zussen. 1 shoot. Als kado voor hun ouders wilden ze wat mooie portretjes laten maken van zichzelf en met hun samen.
In de Vasim (overdekt, want het was bar slecht weer die dag!) konden we weer van de daar aanwezige achtergrondjes gebruik maken. Assistentie kreeg ik van Iris, zij loopt af en toe mee met me om wat te leren.

Technische informatie: Fuji X-T1, 35mm f1.4 en 56mm f1.2


Workshop 17 januari

Alweer een leuke workshop ‘Kunst & Flitswerk’ mogen geven vandaag! Met een groep van 5 cursisten hebben we bij de Vasim in Nijmegen Sophie (het model voor vandaag) gefotografeerd met inzet van wat flitslicht.

Sander & Desi

Na lange tijd uit de running te zijn geweest vanwege een schouderoperatie kon ik eindelijk weer eens een echte shoot inplannen. Muzikanten Sander & Desi wilden een fotosessie bij me laten doen. Sfeervol moest het zijn, en daarvoor zijn we naar de Wolfsberg in Groesbeek en In de Kazerne in Nijmegen gegaan. Deze locaties hadden genoeg ‘in huis’ om er met goede beelden mee terug te komen.

Tijdens deze shoot kon ik mooi meteen wat nieuwe apparatuur uit testen: de Foxflash 680 en de Fujifilm X-t1 camera (lees blogberichtje) met een 35mm f1.4 objectief. De serie voor de open haard is geschoten met de Fuji en bij de foto waar ze voor het raam zitten heb ik de Foxflash ingezet om zo wat zonlicht naar binnen te laten vallen. Nieuwe apparatuur is geslaagd!

Floor!

…wil misschien wel model gaan worden. In ieder geval lijkt het haar leuk af en toe eens een fotoshoot te gaan doen. Vandaag was haar eerste. En dat deed ze héél goed zoals uit de serie hieronder blijkt.
In de Vasim (vaak een vaste locatie bij slecht weer) kon ik weer mooi gebruiken maken van de oude vervallen bovenverdieping van het gebouw.

Technische info: Fuji X-T1, 35mm f1.4 en de 56mm f1.2, 2 reportageflitsers (met CTO gel) op statief en aangestuurd met Cactus V6 en als hoofdlicht een beautydish (soms met grid), licht in de achtergrond regelmatig gegelled met een bruinfilter. Nabewerking met Lightroom 5.

ZOEKEN

BLOGINFO

Dennis Vloedmans Welkom op m'n weblog. Hier plaats ik met enige regelmaat het fotowerk dat ik recent heb gemaakt en probeer dit te voorzien van wat verduidelijkende achtergrondinformatie. Zoals over het ontstaan van het beeld, de manier van uitlichten, de persoon of het model in kwestie, de locatie, trucjes en al het andere aan enigzins zinnige informatie dat ik maar over de foto's kan vermelden.
  • LAATSTE REACTIES

    • Jantien Hoi Dennis, Is het mogelijk dat ik op de reservelijst gezet word? Groetjes, Jantien van Dam
    • Dennis Hallo Jan, ik zet je op de lijst voor een volgender workshopdatum!
    • Jan Budding Kan niet op de genoemde 22 en 23 januari. Wilgraag de volgende workshop meedoen.