Santa!

Omdat ik aan het einde van dit jaar wat ruim in de tijd zat (vanwege het herstellen van een schouderoperatie) had ik mooi de gelegenheid om een shoot in te plannen en uit te denken voor een leuke kerstfoto.

Natuurlijk moesten er wat mooie (flits)lichtjes aan te pas komen…en een kerstman! We kennen allemaal die over-de-top amerikaanse Coca-Cola kerstcommercial. Veel lichtjes en sfeer. Zoiets wilde ik ook gaan doen. Het leek me leuk om een kerstman vol te hangen met een pak met kerstlichtjes. Een knallende foto, blauwe achtergrond om lekker te contrasteren met het rode pak, beetje kitcherig zelfs…

Zo gezegd…maar niet zo gedaan. Eerst een pak kopen, huren was niet een optie daar het pak behangen moest worden met kerstlampjes. Dus online een kerstman-pak besteld, bij de Action een paar setjes van die goedkope led-kerstlichtjes (op batterijen, geen stroom) gehaald, ducktape en knutselen maar! De lampjes moesten aan de binnenzijde van het pak worden bevestigd en dan zo dat de uiteindes van die lichtjes er aan de voorkant uitsteken. Dus gaatjes prikken…heel veel gaatjes. Dan een beetje plakband erover om de boel bij elkaar te houden, voilà.
Als lijdend voorwerp mocht Dennis ‘de onderbuurman’ zijn kunsten vertonen als ‘Santa’. Een kussen onder het pak als dikke buik en als extra gadget een oude leren lasbril.

Qua verlichting met flitslicht kwam er ook nog wat bij kijken. Het was aardig zoeken voordat ik de juiste balans had gevonden. Ik wilde het gezicht van de kerstman wel goed uitlichten, maar wel zo dat niet het licht van het ‘lampjespak’ overstemd werd. Ook wilde ik (van net boven) de blauwe achtergrondwand een flits (voorzien van een grid) laten vallen op hem. Zo creëerde ik een schaduw voor hem op de grond. Daarnaast plaatste ik 2 flitsers achter hem richting de achtergrond om het blauwe doek ook wat op te lichten.

Natuurlijk had ik alleen het licht van het pak kunnen gebruiken als de verlichting om mee te werken; hoge iso en klaar. Maar toch zou ik dan zijn gezicht niet goed genoeg zien én de achtergrond zou niet genoeg verlicht zijn. Dus die flits op zijn gezicht (gridje gebruikt) en de andere flitsers waren wel degelijk nodig. Na afloop van de shoot heb ik met Dennis (en zijn vriendin Monique) nog een leuke kerstkaart voor ze geschoten.

Technische info: Canon 6D, 3x Canon flitsers (hoofdlicht met full CTO), gridjes, Cactus V6 triggers en een ‘harde’ nabewerking in Lightroom

Familiefun @ Universiteit Twente

Op de Universiteit Twente kun je leuke dingen doen met een familie!

2014!

Het jaar is alweer voorbij gevlogen! Veel leuke opdrachten mogen doen en nieuwe opdrachtgevers erbij gekregen. In dit filmpje zie je in sneltreinvaart de beste beelden van 2014….op naar 2015!

Workshop “Kunst en Flitswerk” 17 januari 2015

Je vindt het leuk om mensen te fotograferen en wilt meer doen met je flitsers? Strobistfotografie is dé manier om met kleine reportageflitsers tot een optimaal uitgelichte portretfoto te komen. Minimale middelen, maximaal resultaat!

Aantal deelnemers: Kleine groep, maximaal 4 á 5 personen. Dit heeft als voordeel dat ik iedereen optimaal kan begeleiden.

Vereisten: Deelnemers dienen bekend te zijn met de bediening van hun camera en enigzins een basiskennis te hebben van de fotografie.
 Je hoeft echt geen expert te zijn, maar wel een beetje weten wat een diafragma/sluitertijd doet. En dus logischerwijs: camera mee!

Inhoud: De cursus duurt 1 dag. We starten om 10.00 uur. Eerst doen we een kennismakingsrondje en ik zal aan de hand van wat fotowerk uitleggen hoe deze gemaakt zijn. Zo krijg je al een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat we verder die dag in praktijk zullen gaan brengen.
Tijdens dit praktische gedeelte (op locatie) gaan we samen met een model stap voor stap te werk. Eerst leren we omgaan met het draadloos-flitsen en het gebruik van een triggersysteem. Hiermee stuur je de flitsers dus draadloos aan. Daarna gaan we fotograferen met behulp van 1 flitser, ik zal ook verschillende lichtvormers demonstreren, zodat aan de hand van de foto’s duidelijk gemaakt wordt wat het effect van elke vormer is en wanneer je dit zou kunnen inzetten. Hierna gaan we meerdere flitsers inzetten om tot een nog beter uitgelicht beeld te komen.
Naast alle informatie over flitslicht geef ik ook tips over portretfotografie, objectief-/materiaalgebruik, gebruik van achtergronden en verschillende creatieve oplossingen binnen de locatiefotografie in het algemeen. De bedoeling is dat ook de deelnemers zelf het model gaan uitlichten en fotograferen.

Einde; rond 16 uur…hopen we.

Dit alles in een informele sfeer, een soort van ‘dagje meekijken’ met mij én vooral zelf ook fotograferen. En alles mag worden gevraagd….over (flits)fotografie! ☺

Doel: Ik vind het vooral belangrijk dat de deelnemers echt gaan snappen wat deze flitstechniek inhoudt, je maakt natuurlijk ook zelf foto’s van het model tijdens de workshop, maar de uiteindelijke bedoeling is niet om alleen maar mooie, goed uitgelichte foto’s mee naar huis te nemen. De bedoeling is dat je begrijpt wat je doet en elke lichtsituatie kunt beheersen. Zodoende raak je enthousiast én gemotiveerd zodat je deze techniek ook zelf in de toekomst kunt gaan uitvoeren!

Locatie: Keizer Karelplein 5, 6511 ND Nijmegen

Kosten: €120,- p.p exl.btw, maar inclusief lunch en natuurlijk…koffie!
(Kosten dienen vooraf te worden voldaan)

Aanmelden: info@dennisvloedmans.nl

17 januari 2015

Madcaps

Verstopt in de binnenstad van Nijmegen zit het bedrijf Madcaps. Voor hen mocht ik laatst een shoot doen om wat reclamemateriaal te hebben. Madcaps heeft verschillende website’s onder zich, vooral de site van Yellowbag is booming!

Surprise!

Homüsche Mühl

…en dat klinkt duits. En dat is het ook.

Deze woon/werk-boerderij ligt net over de grens bij Millingen a/d Rijn. Laatst heb ik, op de laatste mooie dag van het jaar, een sessie gedaan terwijl er in en om het landgoed hard werd gewerkt. En dat leverde deze leuk plaatjes op!

LEAD

Weer een shoot met een band. Deze keer LEAD. Ze wilden graag de shoot doen in oude fabriek, die uistraling pastte bij de band. Dus de Vasim diende wederom als locatie. In de avond en in het pikkedonker (lastig met scherpstellen, dus neem altijd een goede zaklamp mee!) hebben we daar op diverse plaatsen op de bovenverdieping van de voormalige fabriek deze beelden geschoten…


Suzanne en de Mannetjes

Suzanne Menheere is een zangeres. Af en toe treed ze ook op met een begeleidingsband, zoals ‘de Mannetjes’.
Na een optreden onlangs in Sambeek heb ik een hele, hele, hele korte sessie met ze gedaan, zo hebben ze ook wat beeldmateriaal ter promotie.

Portretjes rond de Vereeniging

Alex wilde wat mooie portretten van haar laten schieten. Deze Roemeense professor (in wording) in Research vond me via het internet en schreef me: “I came across your work on the web and was impressed – your portrait photos are very natural and professional and people look so relaxed and comfortable (and so different! you seem to find a way to allow people to be themselves).”
Dat lezen we dus graag ;-)

Laatst hebben we om en rond de Vereeniging in Nijmegen wat portretten van haar geschoten…met én zonder bril.

Technische info: 2 flitsers (1 door een beautydish en de andere gegrid), met de 6D en wat Sigma glaswerk. Aangestuurd met Cactus V6′jes.

Geniet!

In Arnhem bevinden zich sinds korte 3 nieuwe restaurants onder de naam: Geniet. Geniet in de Weerd, Geniet in het Bruishuis en Geniet in de Koepel. In die 3 eetgelegenheden werken voornamelijk personen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Leuk initiatief dat behoefte had aan goede foto’s ter promotie…

Blij op de Mookerhei!

En dat was het kleine meisje zeker… Samen met haar vader en moeder mocht ze onlangs op de foto. Op de Mookerhei. Een mooie locatie die genoeg mogelijkheden biedt om tot wat mooi portretwerk te komen!

Distinguished Gentleman’s Ride Nijmegen

Elk jaar wordt hij gereden, de Distinguished Gentleman’s Ride. Ook in Nijmegen.
Voor mij was het de eerste keer dat ik ‘meereed’. Om wat leuke beelden te krijgen en zodoende ook meer aandacht voor dit evenement (t.b.v een goed doel) vroegen ze me om mee te rijden.

Ik had bedacht om tussendoor en voorafgaand wat mooie portretten te schieten van de heren in pak op/naast hun motorfietsen. dat was geen probleem…iets met een appel en een ei.
Maar de rijdende beelden die ik ook graag wilde maken vergde wat meer lef en opoffering: Ik zou achterop een motor van 1 vd rijders gaan zitten, niet zoals de cameramannen van de Tour de France met hun ‘motards’, maar achterstevoren. Zo kon ik met 1 hand een statief met flits vasthouden en met de andere mijn camera. Klinkt eenvoudig, was dat niet… Anyway, ik heb het overleefd en de beelden zijn fraai!

Emma

Ze heeft al heel wat opdrachten achter de rug in haar ‘thuisland’ Amerika. En vandaag mocht ik met Emma Jones een fotosessie doen, en als plek kozen we voor een basisschool…

Waarom niet, de omstandigheden stuurde ons naar die locatie en dat bleek al snel helemaal niet zo’n verkeerde. Ook de ruimte om de school bod genoeg opties.
Met wat hulp van enkele flitsers die (wederom) draadloos werden aangestuurd kwamen we tot deze beelden.

Bram

Gisteren, na wat leuke familieportretjes te hebben geschoten, wilde ik van Bram nog een fraai portretje proberen te schieten.
In de gang mocht hij model staan. Om hem heen plaatste ik 3 flitsers die ik draadloos triggerde en deze waren tevens alledrie voorzien van een grid. Dat is een lichtvormer waardoor je het licht in een smallere bundel op je model kunt laten ‘vallen’. De 2 flitsers achter hem waren zo gericht dat het gebundelde licht (dus van schuin achter hem) op zijn wangen terecht ging komen. Het hoofdlicht dat van boven de camera uitkwam viel, ook door een grid, recht op zijn gezicht. Door de kracht van de flitsers op afstand te kunnen regelen kon ik de ideale en gewenste belichting creëren. Een 1/2 CTO-filter mocht ook zijn werk doen…

ZOEKEN

BLOGINFO

Dennis Vloedmans Welkom op m'n vernieuwde weblog. Hier plaats ik met enige regelmaat het fotowerk dat ik recent heb gemaakt en probeer dit te voorzien van wat verduidelijkende achtergrondinformatie. Zoals over het ontstaan van het beeld, de manier van uitlichten, de persoon of het model in kwestie, de locatie, trucjes en al het andere aan enigzins zinnige informatie dat ik maar over de foto's kan vermelden.
  • LAATSTE REACTIES

    • Gitaarles Een hele mooie website met mooie fotos dit geeft een goed en positief beeld voor mensen die online gitaar...
    • Wilma Smit Super mooi Dennis.
    • Ernst de Vries Inderdaad weer een mooie fotoserie, Dennis. Chapeau.