Creatief met…?

Een vrije dag is soms weleens handig om wat te freewheelen en wat te testen…

Na een filmpje op Youtube gezien te hebben over allemaal huis-tuin-en-keuken tips om je foto’s wat creatiever te maken wilde ik ook eens aan de slag. Stiften, folie, mandarijnen-netjes…alles wat ik maar kon bedenken om het beeld net dat beetje extra (kleur) te geven!
En ik had nog wel een oude camera liggen die als testobject kon dienen, een kralengordijn erachter en wat flitslicht (met gels) op de juiste manier plaatsen. Als laatste een filtertje voor de lens, en dit was het resultaat…

TestjeSblg2-2

TestjeSblg3-2

TestjeSblg6-2

TestjeSblg5-2

Roosevelt

Een nieuwe coverband uit Doesburg. En in dat wonderschone plaatsje in Gelderland wilden deze groep muzikanten maar al te graag dat we daar dan ook hun bandfoto’s gingen maken. En zo geschiedde…

Vooral wat gebruikt gemaakt van flitslicht en wat kleuren…soms over de flits en soms voor de lens. Geschoten met Fuji!

RooSeVELTblg2-2RooSeVELTblg1-2

RooSeVELTblg3-2

RooSeVELTblg5-2

Workshop “Kunst en Flitswerk” 24 april 2015Je vindt het leuk om mensen te fotograferen en wilt meer doen met je flitsers? Strobistfotografie is dé manier om met kleine reportageflitsers tot een optimaal uitgelichte portretfoto te komen. Minimale middelen, maximaal resultaat!

Aantal deelnemers: Kleine groep, maximaal 5 personen. Dit heeft als voordeel dat ik iedereen optimaal kan begeleiden.

Vereisten: Deelnemers dienen bekend te zijn met de bediening van hun camera en enigzins een basiskennis te hebben van de fotografie.
 Je hoeft echt geen expert te zijn, maar wel een beetje weten wat een diafragma/sluitertijd doet.
En dus logischerwijs: camera mee! (flitsers niet, die heb ik zelf genoeg)Inhoud: De cursus duurt 1 dag. We starten om 10.00 uur. Eerst doen we een kennismakingsrondje en ik zal aan de hand van wat fotowerk uitleggen hoe deze gemaakt zijn. Zo krijg je al een goed beeld van wat er allemaal mogelijk is en wat we verder die dag in praktijk zullen gaan brengen.
Tijdens dit praktische gedeelte (op locatie!) gaan we samen met een model stap voor stap te werk. Eerst leren we omgaan met het draadloos-flitsen off-camera en het gebruik van een triggersysteem. Hiermee stuur je de flitsers dus draadloos aan. Daarna gaan we fotograferen met behulp van 1 flitser, ik zal ook verschillende lichtvormers demonstreren, zodat aan de hand van de foto’s duidelijk gemaakt wordt wat het effect van elke vormer is en wanneer je dit zou kunnen inzetten. Hierna gaan we meerdere flitsers inzetten om tot een nog beter uitgelicht beeld te komen.
Naast alle informatie over flitslicht geef ik ook tips over portretfotografie, objectief-/materiaalgebruik, gebruik van achtergronden en verschillende creatieve oplossingen binnen de locatiefotografie in het algemeen. De bedoeling is dat ook de deelnemers zelf het model gaan uitlichten en fotograferen.
Na het fotograferen zal ik ook nog kort laten zien hoe ik de foto’s nabewerk.

Einde; rond 16 uur…hopen we.

Dit alles in een informele sfeer, een soort van ‘dagje meekijken’ met mij én vooral zelf ook fotograferen. En alles mag worden gevraagd….over (flits)fotografie! ☺

Doel: Ik vind het vooral belangrijk dat de deelnemers echt gaan snappen wat deze flitstechniek inhoudt, je maakt natuurlijk ook zelf foto’s van het model tijdens de workshop, maar de uiteindelijke bedoeling is niet om alleen maar mooie, goed uitgelichte foto’s mee naar huis te nemen. De bedoeling is dat je begrijpt wat je doet en elke lichtsituatie kunt beheersen. Zodoende raak je enthousiast én gemotiveerd zodat je deze techniek ook zelf in de toekomst kunt gaan uitvoeren!
Na de workshop ontvang je van mij ook nog een PDF-je met daarin de samenvatting met wat je die dag hebt geleerd.

Locatie: Keizer Karelplein 5, 6511 ND Nijmegen

Kosten: €120,- p.p exl.btw, maar inclusief lunch en natuurlijk…koffie!
(Kosten dienen vooraf te worden voldaan)

Aanmelden: info@dennisvloedmans.nl

Datum: 24 april 2015

Resultaten workshop 27 febr

Gisteren mocht ik weer een (gelukkig weer uitverkochte) workshop ‘Kunst & Flitswerk’ geven. In de Vasim in Nijmegen hebben we, met de geleerde lessen van het ochtendgedeelte van de workshop, gefotografeerd met flitslicht. Model Linde doorstond heldhaftig alle ontberingen: kou, rook en flauwe grappen…

Goede club cursisten had ik gisteren om mee te werken en dat leidde dus ook tot mooie beelden én leuke, positieve reacties op de workshop!

L’Asset

Originele artiestennaam. Eigenlijk heet ze Tessa L(amers) maar als je dat omkeert; L’Asset.

Ze heeft promotiemateriaal nodig voor haar debutalbum (samen met haar bandleden) en wilde dat ik daarin de fotografie zou gaan verzorgen. Een moodboard kwam via de mail mijn kant op om me op deze manier visueel duidelijk te maken waar ze naar toe wilde qua stijl en look. “…kleurrijk, modern maar wel mysterieus” schreef ze er nog bij.
Leuk! Maar ook een flinke uitdaging…

Als locatie kozen we de Cinerama Bioscoop in Rotterdam. En dat bleek een uitstekende locatie te zijn om haar moodboard om te zetten in goede foto’s. De TL-lampen die daar ter decoratie tegen de wand van de bioscoopzaal bevestigd zijn kon ik goed gebruiken tijdens de sessie.
Eerder heb ik eens wat testshoots gedaan om wat met kleuren te spelen, vooral met paars en turqoise. Die kleuren samen creëren een sfeer die erg in de buurt kwam met wat Tessa voor ogen had.
Dus met meerdere flitsers die rond de band opgesteld stonden met die kleurfilters erover kwam ik in de juiste richting. Het hoofdlicht kwam meestal vanuit een beautydish.
En ik ben lekker eens héél extreem gegaan; beweging(onscherpte), extra hard een veel licht gebruiken. Het mocht ook allemaal. Fijn werken als je opdrachtgever daar ook heel enthousiast van wordt!

Technische info: geschoten met Fuji X-T1, veel flitsers (meestal 3) draadloos aangestuurd via de Cactus V6’jes en voorzien van kleurengels, hoofdlicht is door een beautydishje.

(haar moodboard)

Sisters!

2 zussen. 1 shoot. Als kado voor hun ouders wilden ze wat mooie portretjes laten maken van zichzelf en met hun samen.
In de Vasim (overdekt, want het was bar slecht weer die dag!) konden we weer van de daar aanwezige achtergrondjes gebruik maken. Assistentie kreeg ik van Iris, zij loopt af en toe mee met me om wat te leren.

Technische informatie: Fuji X-T1, 35mm f1.4 en 56mm f1.2


Workshop 17 januari

Alweer een leuke workshop ‘Kunst & Flitswerk’ mogen geven vandaag! Met een groep van 5 cursisten hebben we bij de Vasim in Nijmegen Sophie (het model voor vandaag) gefotografeerd met inzet van wat flitslicht.

Sander & Desi

Na lange tijd uit de running te zijn geweest vanwege een schouderoperatie kon ik eindelijk weer eens een echte shoot inplannen. Muzikanten Sander & Desi wilden een fotosessie bij me laten doen. Sfeervol moest het zijn, en daarvoor zijn we naar de Wolfsberg in Groesbeek en In de Kazerne in Nijmegen gegaan. Deze locaties hadden genoeg ‘in huis’ om er met goede beelden mee terug te komen.

Tijdens deze shoot kon ik mooi meteen wat nieuwe apparatuur uit testen: de Foxflash 680 en de Fujifilm X-t1 camera (lees blogberichtje) met een 35mm f1.4 objectief. De serie voor de open haard is geschoten met de Fuji en bij de foto waar ze voor het raam zitten heb ik de Foxflash ingezet om zo wat zonlicht naar binnen te laten vallen. Nieuwe apparatuur is geslaagd!

Floor!

…wil misschien wel model gaan worden. In ieder geval lijkt het haar leuk af en toe eens een fotoshoot te gaan doen. Vandaag was haar eerste. En dat deed ze héél goed zoals uit de serie hieronder blijkt.
In de Vasim (vaak een vaste locatie bij slecht weer) kon ik weer mooi gebruiken maken van de oude vervallen bovenverdieping van het gebouw.

Technische info: Fuji X-T1, 35mm f1.4 en de 56mm f1.2, 2 reportageflitsers (met CTO gel) op statief en aangestuurd met Cactus V6 en als hoofdlicht een beautydish (soms met grid), licht in de achtergrond regelmatig gegelled met een bruinfilter. Nabewerking met Lightroom 5.

X-factor

Onlangs ben ik overgestapt naar een ander cameramerk. Fuji(film).
Naast dat mijn eerste camera nog steeds wel een Canon (6D, en daar ben ik heel erg tevreden over!) blijft heb ik nu als 2e camera een X-T1 gekozen. Met de intentie om zelfs in de toekomst misschien wel helemaal over te stappen op het merk.
De spiegelloze oftewel systeemcamera’s (mirrorless) worden de nieuwe manier van fotograferen; kleiner, stiller en misschien ook wel sneller. Het zijn een soort compactcamera’s. Geen spiegelreflex meer. En dus geen ruimte meer nodig in de behuizing van de camera voor het opklapmechanisme van zo’n spiegel. Deze camera’s zijn (meestal) voorzien van een EVF, een elektronische viewfinder. Waar je voorheen door een oculair (zoeker) je beeld in realtime zag via de spiegel door je objectief doe je dat nu anders. Of door achterop het display te kijken van de digitale camera of door zo’n EVF. Die laat je een digitale weergave zien in de zoeker van hetgeen jij je camera op richt. En waar die voorheen nog wat pixelig en moeilijk mee te werken waren is die techniek nu op een punt dat het zelfs een meerwaarde is. Zo kun je, als je op een donker voorwerp focust, nu beter zien wat je gaat fotograferen door de helderheid van die EVF.
Veel fotografen die ik sprak of volg bleken over te stappen op het werken met deze kleinere camera’s omdat de optische kwaliteiten gelijk liggen aan de betere spiegelreflexcamera’s. En ik werd wel nieuwsgierig, ook vanwege het feit dat ik net een schouderoperatie achter de rug heb, kleiner is natuurlijk lichter is en dus ook fijner ;-).
De camera’s hebben vaak een retro-look wat me ook zeer aanspreekt. Je blijft natuurlijk wel visueel ingesteld! Maar naast dat beschikken ze wel over de allernieuwste snufjes: WIFI bijvoorbeeld. Ideaal om je beelden direct naar een Ipad of telefoon te verzenden.

Vreemd genoeg liggen de prijzen van de camera’s verhoudingsgewijs lager, zowel voor body als voor de objectieven. Er zijn nu 3 merken op de markt die een serieuze X-camera op de markt zetten: Sony (A7), Olympus (om-serie) en dus Fujifilm met de x-serie. De X-pro1, de X-E2 en de X-T1. De voorlopers in de X-serie hadden meer het uiterlijk van de meetzoekercamera’s terwijl de X-T1 lijkt op een ‘te heet gewassen’ spiegelreflex. Alleen in de ruimte waar bij dat soort camera’s het spiegel-opklap-mechanisme zat, zit nu de EVF.

Wel beschikt de Fuji over een cropsensor met een 1.5 factor, helaas geen fullframe dus. Sony heeft wel een FF variant op de markt. Ik heb nog wel getwijfeld over de A7s maar die camera heeft weer andere nadelen waardoor ik toch voor Fuji heb gekozen.
Een nadeel is die cropsensor echter niet in de praktijk. De hoge iso’s zijn geen probleem voor de X-T1 en het dynamisch bereik is geweldig. En ik zou ook niet kunnen zien dat de beelden die ik ermee heb geschoten niet met een full-frame zouden zijn kunnen gemaakt.
Veel voordelen dus. Een kantelbaar scherm is ook iets wat eigenlijk elke professionele camera zou moeten hebben, het werkt zó handig! En vooral als je veel vanaf de grond schiet.
Een ander handigheidje; voor portretwerk schiet ik vaak staande beelden en de EVF zorgt ervoor dat de informatie in de zoeker meedraait (lees; meekantelt). De informatie over je belichting en instellingen zijn dus altijd leesbaar.

Een nadeel wat ik misschien zou kunnen bedenken is dat je met zo’n camera bij een professionele opdracht niet professioneel zou kunnen overkomen. Tsja, dat is misschien voorlopig dan maar even zo. In de toekomst worden dit soort camera’s bekender en zal het veel vaker gebruikt gaan worden door profs en daardoor sneller geaccepteerd worden. En dan daarbij: als je beelden van zo’n goede kwaliteit zijn dan kun je op de set je klant al overtuigen door ze de beelden direct te laten zien (via een stream via WIFI naar ipad bijvoorbeeld). Tenslotte gaat het om de kwaliteit van de beelden, niet de grootte van je camera.
De objectieven zijn veelal toch erg lichtsterk, de prime’s gaan vanaf f1.2/f1.4. Alleen de autofocus is misschien (nog) niet helemaal zo snel als ik gewend ben van de Canon’s maar aangezien ik toch geen sport/actie-fotograaf ben maak ik me daar geen zorgen om. In de praktijk blijkt dat ik ermee prima kan werken. En de accu’s zouden wel wat langer mee mogen gaan, maar ik heb een extra accu altijd vol met me mee.

Kortom…ik ben blij met deze innovatie in de fotografie. Binnenkort zal ik wat beelden plaatsen die ik heb geschoten met de X-factor!

Boompjes

Een zussenshoot. Femke (+ vriend) en haar zus Marieke wilde een shoot doen rond de Vasim in Nijmegen om als kado te geven aan hun ouders. De zussen Boom deden het prima voor de camera!
Met 3 flitsers en (soms) een beautydish kwamen we tot deze beelden:

Workshopverslag 19/20 dec

Ik heb weer 2 hele fijne workshops mogen geven! Afgelopen 19 en 20 december heb ik met 2 groepen de workshop ‘Kunst & Flitswerk’ gedaan.

Hieronder zie je wat de resultaten zijn geworden, modellen waren Linde (natuurlijk weer!) en Jubbe.

Lijkt het je leuk om een keer mee te doen? 17 januari zijn er nog een paar plaatsjes vrij…vol is vol!


en hier een filmpje van de 2 dagen:


Santa!

Omdat ik aan het einde van dit jaar wat ruim in de tijd zat (vanwege het herstellen van een schouderoperatie) had ik mooi de gelegenheid om een shoot in te plannen en uit te denken voor een leuke kerstfoto.

Natuurlijk moesten er wat mooie (flits)lichtjes aan te pas komen…en een kerstman! We kennen allemaal die over-de-top amerikaanse Coca-Cola kerstcommercial. Veel lichtjes en sfeer. Zoiets wilde ik ook gaan doen. Het leek me leuk om een kerstman vol te hangen met een pak met kerstlichtjes. Een knallende foto, blauwe achtergrond om lekker te contrasteren met het rode pak, beetje kitcherig zelfs…

Zo gezegd…maar niet zo gedaan. Eerst een pak kopen, huren was niet een optie daar het pak behangen moest worden met kerstlampjes. Dus online een kerstman-pak besteld, bij de Action een paar setjes van die goedkope led-kerstlichtjes (op batterijen, geen stroom) gehaald, ducktape en knutselen maar! De lampjes moesten aan de binnenzijde van het pak worden bevestigd en dan zo dat de uiteindes van die lichtjes er aan de voorkant uitsteken. Dus gaatjes prikken…heel veel gaatjes. Dan een beetje plakband erover om de boel bij elkaar te houden, voilà.
Als lijdend voorwerp mocht Dennis ‘de onderbuurman’ zijn kunsten vertonen als ‘Santa’. Een kussen onder het pak als dikke buik en als extra gadget een oude leren lasbril.

Qua verlichting met flitslicht kwam er ook nog wat bij kijken. Het was aardig zoeken voordat ik de juiste balans had gevonden. Ik wilde het gezicht van de kerstman wel goed uitlichten, maar wel zo dat niet het licht van het ‘lampjespak’ overstemd werd. Ook wilde ik (van net boven) de blauwe achtergrondwand een flits (voorzien van een grid) laten vallen op hem. Zo creëerde ik een schaduw voor hem op de grond. Daarnaast plaatste ik 2 flitsers achter hem richting de achtergrond om het blauwe doek ook wat op te lichten.

Natuurlijk had ik alleen het licht van het pak kunnen gebruiken als de verlichting om mee te werken; hoge iso en klaar. Maar toch zou ik dan zijn gezicht niet goed genoeg zien én de achtergrond zou niet genoeg verlicht zijn. Dus die flits op zijn gezicht (gridje gebruikt) en de andere flitsers waren wel degelijk nodig. Na afloop van de shoot heb ik met Dennis (en zijn vriendin Monique) nog een leuke kerstkaart voor ze geschoten.

Technische info: Canon 6D, 3x Canon flitsers (hoofdlicht met full CTO), gridjes, Cactus V6 triggers en een ‘harde’ nabewerking in Lightroom

Familiefun @ Universiteit Twente

Op de Universiteit Twente kun je leuke dingen doen met een familie!

2014!

Het jaar is alweer voorbij gevlogen! Veel leuke opdrachten mogen doen en nieuwe opdrachtgevers erbij gekregen. In dit filmpje zie je in sneltreinvaart de beste beelden van 2014….op naar 2015!

Madcaps

Verstopt in de binnenstad van Nijmegen zit het bedrijf Madcaps. Voor hen mocht ik laatst een shoot doen om wat reclamemateriaal te hebben. Madcaps heeft verschillende website’s onder zich, vooral de site van Yellowbag is booming!

Surprise!

Homüsche Mühl

…en dat klinkt duits. En dat is het ook.

Deze woon/werk-boerderij ligt net over de grens bij Millingen a/d Rijn. Laatst heb ik, op de laatste mooie dag van het jaar, een sessie gedaan terwijl er in en om het landgoed hard werd gewerkt. En dat leverde deze leuke plaatjes op!

LEAD

Weer een shoot met een band. Deze keer LEAD. Ze wilden graag de shoot doen in oude fabriek, die uistraling pastte bij de band. Dus de Vasim diende wederom als locatie. In de avond en in het pikkedonker (lastig met scherpstellen, dus neem altijd een goede zaklamp mee!) hebben we daar op diverse plaatsen op de bovenverdieping van de voormalige fabriek deze beelden geschoten…


Suzanne en de Mannetjes

Suzanne Menheere is een zangeres. Af en toe treed ze ook op met een begeleidingsband, zoals ‘de Mannetjes’.
Na een optreden onlangs in Sambeek heb ik een hele, hele, hele korte sessie met ze gedaan, zo hebben ze ook wat beeldmateriaal ter promotie.

ZOEKEN

BLOGINFO

Dennis Vloedmans Welkom op m'n weblog. Hier plaats ik met enige regelmaat het fotowerk dat ik recent heb gemaakt en probeer dit te voorzien van wat verduidelijkende achtergrondinformatie. Zoals over het ontstaan van het beeld, de manier van uitlichten, de persoon of het model in kwestie, de locatie, trucjes en al het andere aan enigzins zinnige informatie dat ik maar over de foto's kan vermelden.
  • LAATSTE REACTIES

    • Gert-Jan Leuke en goede cursus. Aanrader voor wie beter met off-camera flits wil leren werken.
    • Mieke Mensen, dit is een aanrader. Als je echt wat wil leren, grijp nu je kans. Ik ben helemaal enthousiast.
    • marion arts Ik wil me aanmelden.